WAT ALS...je van sweep een echt succes kon maken?

Betrek jouw leerlingen

Heb je de vragenlijst ingevuld, ben je te weten gekomen welke thema’s bij jou passen en raakte je geïnspireerd?

Luister dan ook even naar je leerlingen, ga na of zij openstaan voor jouw ideeën en laat je prikkelen door hun creativiteit. Enkel met enthousiaste leerlingen zullen je acties slagen: zorg daarom voor een aanmoedigende sfeer, ruimte voor inspraak en algemene betrokkenheid. Tip: gebruik de kant-en-klare participatiemethodieken van de Vlaamse Scholierenkoepel.

Betrek je collega’s

Gemotiveerde leerkrachten en andere trekkers, zoals de directie, de werkgroep gezondheid op school en leerkrachten L.O, kunnen een coachende rol innemen naar de klas- en vakleerkrachten toe. Heb je dus vragen, nood aan inspiratie of wil je even afstemmen rond de acties die je wil ondernemen? Zij zullen je zeker helpen. Weet ook dat je voor sommige acties onderhoudspersoneel en secretariaatsmedewerkers nodig hebt: om materiaal te voorzien, lokalen te reserveren,… Hun betrokkenheid en enthousiasme is onmisbaar om van jouw uitstekend idee een mooie praktijk te maken.

Zet SWEEP in de spotlight

Ga je aan de slag met SWEEP en de SWEEP-boxen? Super! Deel dan zeker het resultaat met andere leerkrachten en daag hen uit om hetzelfde te doen. Hang foto’s op in de leraarskamer, plaats een agendapunt over SWEEP op de vakvergadering of plaats een bericht op intranet of Smartschool. Zo inspireer je andere leerkrachten en overtuig je hen om ook met SWEEP aan de slag te gaan. Want welke leerkracht wil nu geen geconcentreerde leerlingen in de les die zich beter in hun vel voelen?

Breng SWEEP ook onder de aandacht van (toekomstige) leerlingen en hun ouders. Vertel hen over het project en breng SWEEP in beeld tijdens infomomenten, opendeurdagen, oudercontacten of evenementen. Plaats foto’s op de website, blog of nieuwsbrief van je school. Jouw motivatie en enthousiasme is broodnodig om iedereen op de kar te krijgen én zal bovendien het imago van je school ten goede komen.

Maak van SWEEP een goede gewoonte

Soms kunnen een aantal ideeën vrij snel en eenvoudig doorgevoerd worden. Start hiermee: quick wins geven snel motivatie (aan jou en je collega’s) om nieuwe stappen te ondernemen. Maar, eenmalige activiteiten hebben op lange termijn weinig effect: neem daarom SWEEP op in de dagelijkse werking van je klas of je school. Zo zijn de effecten duurzaam en blijven je inspanningen beloond. In zeven stappen evolueren naar een kwaliteitsvol en samenhangend beleid rond meer bewegen en minder lang stilzitten? Dat kan: lees er hier meer over.

Heb je een duwtje in de rug, advies, tips of meer inspiratie nodig? MOEV helpt je graag! Ontdek op deze pagina hoe je beroep kan doen op hun diensten. Wil je als school graag wat extra ondersteuning? schrijf dan zeker in voor het gratis coachingstraject.

Wil jij meeschrijven aan het SWEEP-verhaal? Breng SWEEP tot bij je collega’s: