Over SWEEP

Euh … SWEEP? Yep, SWEEP! Da’s een nieuw initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw en Departement Zorg, Sport Vlaanderen, MOEV en Departement Onderwijs en Vorming dat jongeren tussen 12 en 18 jaar wil inspireren, motiveren, activeren en samenbrengen om te bewegen én daarin plezier te vinden.

Op SWEEP ontdekken jongeren aan de hand van enkele korte, luchtige vraagjes wie ze zijn: een Buzzer, Zoomer, Blitzer, Bouncer, Smasher of Swoosher. Daarbovenop krijgen ze een activiteitenaanbod dat volledig aansluit bij hun interesses. 

En daarna? Daarna kiezen ze gewoon zélf wat ze ermee doen.

SWEEP voor jongeren? Zeker, maar ook voor leerkrachten.
Leerkrachten ontdekken op SWEEP aan de hand van enkele korte, luchtige vragenhoe ze jongeren in actie krijgen, tijdens de schooluren en in hun vrije tijd, én daarbij ook nog eens hun leerplandoelstellingen halen.

SWEEP zet hen op weg met sterk lesmateriaal, haalbare tips en tricks en concrete actieboxen met verrassende gadgets, die perfect in te zetten zijn in het vak/​de vakken die ze geven.
Of je nu leerkracht biologie, elektronica, wiskunde of muziek bent, met SWEEP zet jij acties op poten die je perfect kan afstemmen op jouw eigen voorkeuren, mogelijkheden en interesses.

Geprikkeld door SWEEP? Neem dan zeker een kijkje op de website!
En wacht niet te lang… want van elke actiebox zijn er slechts 100 exemplaren beschikbaar.

SWEEP kreeg samen met leerkrachten en jongeren vorm. Het is een weldoordacht project, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, voor iedereen. Bovendien gaven we extra aandacht aan jongeren waarvan we weten dat ze hoge drempels tot bewegen ervaren: denk bijvoorbeeld aan meisjes, jongeren met een migratieachtergrond, jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, oudere jongeren en jongeren in arbeidsfinaliteit en BUSO.

In april 2022 kwamen we met SWEEP naar buiten. Maar enkel in de provincie Antwerpen. Tijdens dit pilootproject telden we bijna 6000 bezoekers! We gingen na hoe jongeren en leerkrachten SWEEP ervaren om een nog betere versie te lanceren in alle Vlaamse provincies. Laat ons dus zeker weten wat je ervan vindt!