Wat alsje leerlingen nog meer zouden bewegen tijdens de schooluren?

Schoolsportdagen, bewegingsvriendelijke start- of kennismakingsdagen, extra bewegingslessen, excursies of teambuildings, … het zijn één voor één kansen om je leerlingen nóg meer in beweging te zetten. Maar ook om hen zaken te laten beleven die ze nog nooit meegemaakt hebben — én hen te inspireren en enthousiasmeren om in hun vrije tijd in beweging te komen, actie te ondernemen en activiteiten uit te proberen.

Deze extra beweegkansen tijdens de lesuren zullen leerlingen prikkelen tot een actieve(re) leefstijl, maar kunnen ook een groepsgevoel doen ontstaan: zowel tussen de leerlingen onderling als tussen leerlingen en leerkrachten. En dat zal voelbaar zijn aan de sfeer in de klas!

Wij zetten je alvast op weg

Ongekend beweegaanbod

Wil je je leerlingen laten kennismaken met een misschien nog ongekend beweegaanbod, nieuwe uitdagingen, organisaties of clubs?

Laat je inspireren door de materialen in een uitleendienst, boek een sportdag of kijk in de MOEV-inspiratieboxen.

Neem zeker eens een kijkje op het luik voor jongeren op SWEEP​.be. Ze kunnen er inspiratie opdoen voor leuke activiteiten en nieuwe ervaringen. Het is goed mogelijk dat je zelf niet het volledige aanbod voor jongeren kent — en wie weet haal je er wel inspiratie uit.

Samenwerking met andere scholen

Bekijk of een samenwerking met andere scholen (leerkrachtenteams, directie, ouders en leerlingen), de gemeente, het lokaal bestuur, clubs, federaties of andere organisaties mogelijk is. De gemeente/​stad kan bijvoorbeeld een sportdag organiseren voor alle secundaire scholen waarop leerlingen in contact komen met nieuwe sporten/​sportclubs. Dit kan op termijn leiden tot ledenwerving voor de clubs en sportbeoefening voor je leerlingen.

Meer beweging in je lessen integreren?

Check de bewegingsquiz. Verlaat de muren van je klaslokaal of sporthal en trek erop uit met je leerlingen. Doe-opdrachten, meerkeuzevragen én een gezonde portie beweging? Je vindt het er allemaal in terug. Ontdek deze gratis tool met specifiek per graad uitgewerkte vragen. Aan jou de keuze om op stap te gaan met pen en papier of om te zoeken naar de QR-codes.

Met de gratis app Actionbound organiseer je digitale zoektochten, zowel indoor als outdoor. De leerlingen scannen een QR-code en navigeren zich een weg naar vragen/​quizzen, informatie/​weetjes… Voor scholen bestaat ook de mogelijkheid om een jaarabonnement en een voordeelpakket voor leerkrachten aan te kopen waarmee je samen met diverse klassen aan de slag kan.

Meer inspiratie om beweging in te zetten in je les en om het leerproces te bevorderen, vind je hier.

Beweging tijdens de les 3

Wat als

je je liet (ver)leiden door SWEEP

Laat je leiden door SWEEP — en ga alleen of met je collega’s de uitdaging aan. Onze SWEEP-BOXEN nemen je mee in ons verhaal en helpen je je doel te bereiken.

De BOXWat als…. je leerlingen nog meer zouden bewegen tijdens de schooluren?’ daagt je uit om al je leerlingen op een creatieve manier extra beweegkansen aan te bieden tijdens de lesuren! Laat je leiden door het ludieke gadget en zet je school in beweging!

Maar… zelf creatief zijn mag. Nee, moét! Want onze actieboxen bevatten geen kant-en-klare materialen. Ze geven leerkrachten enkel inspiratie om hun gekozen thema zelf verder uit te werken en aan de slag te gaan met de informatie op onze website.

Vraag hier je gratis BOX aan!

Jammer, te laat.… Deze box is al uitverkocht. Klaar om iets helemaal nieuw te ontdekken? Hou dan zeker deze pagina in de gaten!

Hoe je van SWEEP een echt succes kan maken?

Lees het hier!