Wat alshuiswerk je leerlingen in beweging zou brengen?

Huiswerk is effectief voor het verwerven van sleutelcompetenties — én kan op een actieve manier afgelegd worden. Huiswerk met een vleugje beweging zorgt voor een daling van stress, een verhoging van concentratie en een verbetering van het geheugen.

Veel huiswerk krijgen of moeten studeren, is een veelgenoemde oorzaak van het lang stilzitten na school. Het is dan ook vaak een reden om een beweegactiviteit na school niet te laten doorgaan. Daarenboven signaleren leerlingen steeds meer huiswerkstress. Zin om het anders te doen?

Wij zetten je op weg

Actieve opdracht als huiswerk

Waarom geef je geen actieve opdracht als huiswerk? Stap weg van het traditionele huiswerk, maar bekijk dit als manier om zaken te onderzoeken, geleerde dingen uit te testen in de praktijk, ervaringen op te doen of zaken in te oefenen.

Frans

Maak een wandeling van 30 minuten en noteer hierbij alle dieren die je tegenkomt.

Natuurkunde

Fotografeer eenzelfde plaats in de natuur vier maal per jaar: tijdens de herfst, winter, lente en zomer + beschrijf deze plek.

Techniek

Zoek in je huis iets dat in serieschakeling staat en leg in de les uit hoe je dit weet.

Geschiedenis

Geef je leerlingen de opdracht om doorheen het jaar vijf foto’s te maken van gebouwen in verschillende stijlen.

Verzorging-voeding

Breng alle eetmogelijkheden rond de school in kaart en zet erbij hoe gezond die zijn door hun aanbod te vergelijken met de voedingsdriehoek.

Bouw

Wandel een blokje rond en noteer alle verbanden in metselwerk die je tegenkomt (halfsteen, klezoren, kruisband, wild, Vlaams, ketting …). Van hoeveel woningen kon je dat niet zien en waarom (crepi ervoor).

Wiskunde

Maak de wiskundeoefeningen, tel alle resultaten op en stap naar die coördinaten (dat is dan een coördinaat van een park in die buurt).

Informeer ook de ouders

De kans bestaat dat sommige ouders argwanend zijn wanneer jongeren aangeven dat ze op pad’ moeten voor hun huiswerk.
Neem daarom ouders best vanaf het begin mee in het waarom’ ervan.
Informeer hen, leg uit waarom beweging belangrijk is en wat er concreet verwacht wordt.

Tips & tricks

Is het toch nodig dat leerlingen zich voor hun huiswerk terugtrekken met hun tekstboeken en werkschriften? Zorg dan voor tips en tricks om het zitten regelmatig te onderbreken en meer recht te staan en te bewegen:

Beweegpauzes

Ook tijdens huiswerk verhogen korte beweegpauzes de concentratie.

Pauzesoftware

zoals de Rise&Recharge app, Workrave of de Big stretch Reminder, geeft aan wanneer het tijd is om het zitten te onderbreken.

Pauzesoftware is ideaal voor jongeren die volledig opgaan in hetgeen ze aan het doen zijn, maar dit is slechts een kleine groep. Tijdens het maken van huiswerk zijn veel jongeren snel afgeleid — en in veel gevallen is er geen grof geschut nodig om hen te overhalen om de werkplek te verlaten. Maar even rechtstaan en zich op bed of in een zetel placeren als tussendoortje is ook niet ideaal. Voeg daarom een korte beweegopdracht toe aan het huiswerk: een TikTok dansje, een korte workout of een filmpje van hoe de leerkrachten korte pauzes inlassen tijdens het verbeteren, kan al wonderen doen.

Rechtstaand huiswerk

Huiswerk kan perfect rechtstaand gebeuren, ook zonder hippe zit-stabureau.

Leerlingen die in de keuken werken, kunnen hiervoor een hoger aanrecht of keukeneiland gebruiken.

Of laat de leerling thuis op zoek gaan naar materialen om zelf een verhoogde opstelling te maken waaraan ze rechtstaand kunnen werken, studeren of online lessen volgen. Op Vitalschools​.be vind je wat meer inspiratie.

Eerst bewegen en dan huiswerk

Doorgaans zitten jongeren vaak achter hun boeken wanneer er nog voldoende daglicht is. Het is begrijpelijk dat ouders graag willen dat huiswerk als eerste gebeurt, maar dat is nu net de tijd die ze actief buiten kunnen invullen. Door het programma om te keren en de jongeren na de schoollessen eerst te laten bewegen en daarna aan hun huiswerk te laten beginnen, verplaats je het huiswerk naar de avond: het moment dat ze doorgaans op hun tablet of smartphone vertoeven. Durf als leerkracht een rol te spelen in het aanmoedigen van jongeren en hun ouders tot een andere indeling én een actievere invulling van de vrije tijd.

Sweep is er ook voor jongeren. Laat jongeren kennismaken met Sweep​.be en hun ervaringen delen.

De invloed van veel huiswerk op de vrije tijd en beweging van jongeren en het gezin is duidelijk. Als drie leraren denken: dat duurt maar één uurtje, dan zitten we al snel aan drie uur. Misschien kan het ook met wat minder? Maak daarom afspraken met collega’s rond huiswerk zodat er ook buiten schooltijd nog voldoende tijd is om te bewegen.

Wat als

je je liet (ver)leiden door SWEEP?

Laat je leiden door SWEEP — en ga alleen of met je collega’s de uitdaging aan. Onze SWEEP-BOXEN nemen je mee in ons verhaal en helpen je je doel te bereiken.

De BOXWat als… huiswerk je leerlingen in beweging zou brengen?’ daagt je uit om een vleugje beweging toe te voegen aan het huiswerk voor je leerlingen. Het gadget zorgt voor een verrassingseffect.

Maar… zelf creatief zijn mag. Nee, moét! Want onze actieboxen bevatten geen kant-en-klare materialen. Ze geven leerkrachten enkel inspiratie om hun gekozen thema zelf verder uit te werken en aan de slag te gaan met de informatie op onze website.

Vraag hier je gratis box aan!

Wees er snel bij. Er zijn slechts een beperkt aantal boxen per thema beschikbaar.

En wij zitten bij SWEEP nooit stil. Klaar om binnenkort iets helemaal nieuw te ontdekken? Hou dan zeker deze pagina in de gaten!

Hoe je van SWEEP een echt succes kan maken?

Lees het hier!