Wat alsenkele minuten het verschil zouden maken?

Tot 8 maal 50 minuten per dag zitten jongeren op de schoolbanken. Je zou van minder (fysiek én mentaal) onrustig worden. Verzwakt de aandacht van je leerlingen? Hebben ze nood aan een korte mentale break? Top! Want dit is hét geschikte moment voor een kort beweegmomentje.

Bewegingstussendoortjes zijn leuke en eenvoudige breaks die slechts enkele minuten duren. Je gebruikt ze tijdens de les als pauze’. Je onderbreekt zo het lange stilzitten bij je leerlingen en komt hiermee tegemoet aan hun beweegnoden. Ervaar deze breaks niet als tijdverlies, want de tijd die je hieraan spendeert, rendeert in een betere concentratie van je leerlingen waardoor het vervolg van de les beter zal blijven hangen. Bovendien werken bewegingstussendoortjes negatieve stress weg en zorgen ze voor een adempauze. Redenen genoeg om met enkele minuutjes het verschil te maken!

Wij zetten je alvast op weg

Bewegingstussendoortjes

Op de website van MOEV vind je heel wat ideeën: bewegingstussendoortjes met en zonder materiaal, met een lichte schermtouch of via TikTok. Maar ook op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven, Vital Schools, KlasCement en YouTube vind je ideeën voor bewegingstussendoortjes terug. Heb je leerlingen in je klas die graag dansen? Just Dance videos zijn dan zeker een succes.

Geef leerlingen de keuze

Voel je je minder comfortabel bij het volgen van danspasjes of het nadoen van oefeningen? In sommige klassen worden leerlingen euforisch als je ze even uit de bol laat gaan bij het opzetten van een liedje naar keuze.

Creativiteit prikkelen

Grijp zeker ook de kans om de creativiteit van je leerlingen te prikkelen. Laat je leerlingen zelf een bewegingstussendoortje voorbereiden dat volgens hen echt werkt, dit zal hun motivatie zeker verhogen. Werk met een beurtrol voor het bedenken van het tussendoortje, maar zorg dat je er steeds zelf enkele achter de hand hebt.

Nog enkele tips

Opkikkertje of een ontspannende break?

Hebben jouw leerlingen nood aan een opkikkertje of een ontspannende break? Maak een keuze op basis van de noden en je doelgroep. Geef je bijvoorbeeld les op moeilijke (indut)uurtjes zoals het eerste uur na de middagpauze of het laatste uur? Zorg dan voor een break waarvan de leerlingen meer energie krijgen.

Andere ruimtes

Ga na welke mogelijkheden jouw lokaal biedt zodat de ruimte geen beperkende factor wordt. Maak ook gebruik van andere ruimtes, zoals de gang of de trappenhal.
Wissel het soort bewegingstussendoortjes regelmatig af, wees creatief en zorg voor bijsturing op maat van de situatie in de klas. Start laagdrempelig.

Weinig voorbereiding

Zorg dat je bewegingstussendoortje weinig of geen voorbereiding vraagt. Met een box en een gsm kan je al veel.

Voorbeeldrol

Vermijd verplichtingen en neem als leerkracht een voorbeeldrol op.

Duidelijke afspraken

Vertrek steeds vanuit duidelijke afspraken met je leerlingen. Na het bewegingstussendoortje willen we uiteraard opnieuw de volledige aandacht van de klas.

Coachende rol innemen

Gemotiveerde leerkrachten en andere trekkers zoals leden van de werkgroep gezondheid op school en leerkrachten LO kunnen een coachende rol innemen, bv.:

  • tips aanreiken naar klasmanagement;
  • nieuwe bewegingstussendoortjes introduceren via het digitaal schoolplatform;
  • een bewegingstussendoortje inlassen tijdens een teamvergadering. Het werkt sfeerverhogend, iedereen wordt weer even actief en het aantal bewegingstussendoortjes waar ze bekend mee zijn wordt uitgebreid.

Bouw de bewegingstussendoortjes stap voor stap op. Start laagdrempelig en werk hieraan als schoolteam. Eens ze ingeburgerd zijn, zullen ze voor de leerlingen een evidentie worden. 

Verzin een coole naam!

En, nog een laatste maar belangrijke tip: bewegingstussendoortje’ klinkt niet erg hip. Bedenk een toffe naam voor de breaks tijdens jouw les. Enkele voorbeelden: klaspit, rewind, golden break, recharge… Werk je met een jingle, zelf ingesproken of de begintune van een liedje? Dan is iedereen gegarandeerd meteen mee.

Graag een checklist bij de hand?

De Checklist Beweegtussendoortjes’, die werd opgemaakt binnen het Vital Schools project van Howest, helpt je bij de voorbereiding van je bewegingstussendoortjes.

Wat als

je je liet (ver)leiden door SWEEP

Laat je leiden door SWEEP — en ga alleen of met je collega’s de uitdaging aan. Onze SWEEP-BOXEN nemen je mee in ons verhaal en helpen je je doel te bereiken.

De BOXWat als… enkele minuutjes het verschil maken?’ daagt je uit om met een bewegingstussendoortje het zitgedrag bij je leerlingen te doorbreken, de concentratie aan te scherpen en het plezier te verhogen. Het gadget zorgt voor een verrassingseffect.

Maar… zelf creatief zijn mag. Nee, moét! Want onze actieboxen bevatten geen kant-en-klare materialen. Ze geven leerkrachten enkel inspiratie om hun gekozen thema zelf verder uit te werken en aan de slag te gaan met de informatie op onze website.

Vraag hier je gratis BOX aan!

Jammer, te laat.… Deze box is al uitverkocht. Klaar om iets helemaal nieuw te ontdekken? Hou dan zeker deze pagina in de gaten!

Hoe je van SWEEP een echt succes kan maken?

Lees het hier!