Wat alsje les gaf op hoogstaand niveau?

Een klaslokaal voor theorielessen is standaard uitgerust met een (digi)bord, een tafel en een stoel voor de leerkracht. Daarnaast zijn er minstens evenveel stoelen en banken als er leerlingen zijn, waarop ze dagelijks vele uren slijten. Dit lange stilzitten is een bedreiging voor de concentratie en schoolresultaten — en, niet te vergeten, voor jouw goesting om er elke dag weer te staan. Reden genoeg dus, om de klasinrichting een niveautje hoger te tillen!

Wil je aan de slag gaan met een klasinrichting die je leerlingen stimuleert om minder te zitten, meer recht te staan en meer te bewegen tijdens de schooluren?

Wij zetten je op weg

Creatieve oplossing

Stap eens af van de standaard klasopstelling en kies voor een meer creatieve oplossing voor die schoolbanken. Denk na over hoe de plaatsing van de tafels je (actieve) werkvormen kan ondersteunen. Plaats er eventueel wieltjes onder: zo kan je snel en geluidloos wisselen van opstelling — én kan je snel ruimte maken voor leuke bewegingstussendoortjes.

Heb je zit-statafels in je klas? Gebruik ze dan maximaal. Heb je geen zit-statafels? Geen nood! Hang planken als lessenaar op verschillende hoogtes aan de muur of ga nog creatiever aan de slag: gebruik boekenkasten, (oud) schoolmeubilair, vensterbanken, stevige dozen … als alternatief

Buitenklasruimte

Een klasinrichting die minder zitten en meer bewegen stimuleert, is ideaal. Maar ga zeker ook regelmatig naar buiten bij mooi weer. Gebruik de speelplaats of een andere open ruimte als een buitenklasruimte die mogelijkheden biedt tot leren, ontdekken, samen bewegen, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en contact met de natuur.

Gebruik je creativiteit

en laat je inspireren door de scholen en concrete tips over klasopstellingen, het gebruik
van zit-statafels en andere creatieve oplossingen uit het Vital schools project.

Luchtzuiverende planten

Klaslokalen zijn vaak overvolle ruimtes met weinig zuurstof. Zorg daarom voor luchtzuiverende planten. Deze hebben een positief effect op de concentratie, leerprestaties en gezondheid. En het onderhoud? Dat zorgt gelijk voor wat extra beweging: er bestaan eenvoudige hacks om de planten in leven te houden tijdens de zomermaanden (ideetje voor de les natuurwetenschappen?) — of laat de leerlingen de planten gewoon mee naar huis nemen, natuurlijk!

Inspiratiegids

Wil je evolueren van een pedagogische visie naar innovatieve, ruimtelijke ontwerpoplossingen? Neem dan zeker een kijkje in de inspiratiegids Haal meer uit je school, 21st century skills: nieuwe competenties, nieuwe fysieke leeromgevingen?’. Kom in deze inspiratiegids te weten hoe je je leeromgeving kan inrichten en hoe dit bijdraagt aan het soort onderwijs dat je aanbiedt.

Budgetvriendelijke aanpassingen

Aanpassingen in je klaslokaal hoeven niet veel te kosten. Zo kan je al veel doen met budgetvriendelijke spulletjes uit de Kringloopwinkel. Of zijn er creatieve richtingen/​afdelingen, zoals houtbewerking, mode, staalbewerking, bouw, … in jouw school of scholen van de scholengroep? Deze leerkrachten en leerlingen kunnen jullie misschien een handje helpen, eventueel zelfs in het kader van een lesopdracht. Of misschien zijn er wel projectoproepen waarop je kan intekenen? Heel wat van deze projectoproepen staan op KlasCement.

Klassen die leerlingen stimuleren om recht te staan en te bewegen, zijn een mooie manier om je school in de kijker te zetten. Maar het is ook interessant om SWEEP onder de aandacht van ouders te brengen. Vraag hen tijdens een infomoment, oudercontact of evenement om een kijkje te nemen in de klassen. Leid hen rond, vertel over het project en laat de leerlingen een kijkmoment organiseren voor andere klassen en leerkrachten.

Wat als

je je liet (ver)leiden door SWEEP?

Laat je leiden door SWEEP — en ga alleen of met je collega’s de uitdaging aan. Onze SWEEP-BOXEN nemen je mee in ons verhaal en helpen je je doel te bereiken.

De BOXWat als… je les gaf op hoogstaand niveau?’ daagt je uit om je klasinrichting een niveautje hoger te tillen. Het gadget zorgt voor een verrassingseffect.

Maar… zelf creatief zijn mag. Nee, moét! Want onze actieboxen bevatten geen kant-en-klare materialen. Ze geven leerkrachten enkel inspiratie om hun gekozen thema zelf verder uit te werken en aan de slag te gaan met de informatie op onze website.

Vraag hier je gratis BOX aan!

Wees er snel bij. Er zijn slechts een beperkt aantal boxen per thema beschikbaar.

En wij zitten bij SWEEP nooit stil. Klaar om binnenkort iets helemaal nieuw te ontdekken? Hou dan zeker deze pagina in de gaten!

Hoe je van SWEEP een echt succes kan maken?

Lees het hier!