Wat alsjouw leerlingen zich voor én na de lessen zouden uitleven?

Dat jongeren een grote drang hebben naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid, moeten we jou wellicht niet vertellen. Ze gaan op zoek naar hun eigen identiteit en doen dat zowel binnen als buiten de schooluren. Ze beginnen na te denken over zichzelf en zoeken antwoorden op vragen als Wie ben ik?’, Wat vind ik belangrijk? en Wat wil ik met mijn leven doen?’. Dat trekken ze door in hun hobby’s en vrije tijd.

In de invulling van hun vrije tijd, is keuzevrijheid dus belangrijk. Jongeren doen graag volledig hun zin in hun vrije uren. Daarbij komt dat ze (door de nieuwe verbindingen in hun puberbrein) meer openstaan voor nieuwe uitdagingen en ervaringen. Wat dit juist inhoudt, is niet hetzelfde voor elke leerling en zal afhangen van hun karakter. Maar bij een groot deel gebeurt dit nu vooral voor een scherm — terwijl er ook een voldoende gevarieerd aanbod van actieve activiteiten op hen ligt te wachten….

Maar hoe zorg jij er als leerkracht voor dat je leerlingen geprikkeld raken door dit aanbod — én zich voor en na de schooluren op een leuke en ontspannende manier actief gaan uitleven?

Wij helpen je alvast op weg

Hun interesses

Vooraleer je je leerlingen bestookt met een heleboel tips en goedbedoelde adviezen voor het actief invullen van hun vrije tijd, is het zinvol om even te luisteren naar waar hun interesses liggen. Stimuleer je leerlingen om na te denken over wat ze graag doen — en luister naar hun dromen, talenten en interesses. Ga vervolgens op zoek naar aanknopingspunten om een bepaald aanbod naar voor te schuiven.

SWEEP​.be helpt je hierbij

Naast het luik voor leerkrachten, bieden we ook een luik voor jongeren tussen 12 en 18 jaar aan. Dit komt tegemoet aan de wil van jongeren om zich te ontplooien, eigen keuzes te maken en dingen te doen die passen bij de eigen interesses en hun eigen leven. Aan de hand van enkele korte vragen ontdekken ze op SWEEP​.be wie ze zijn: een Buzzer, Zoomer, Blitzer, Bouncer, Smasher of Swoosher. Op basis daarvan krijgen ze leuke activiteiten en nieuwe ervaringen te zien — volledig toegepast op hun profiel, interesses en leven.

Breng je leerlingen dus zeker in aanraking met SWEEP, laat hen uitzoeken welk profiel het dichtst bij hun identiteit aansluit en motiveer hen om te proeven van nieuwe ervaringen.

Ontdek zelf SWEEP​.be

Ga zelf ook eens kijken op SWEEP​.be — en ontdek welke activiteiten jongeren buiten de schooluren kunnen doen. Het kan goed zijn dat je niet het volledige aanbod voor jongeren kent — en wie weet ontdek je op SWEEP manieren om je leerlingen meer te prikkelen.

SNS-pas

Zo is er een heel laagdrempelig aanbod via de SNS-pas: hiermee kunnen je leerlingen aan een voordelig tarief naschools sporten. Deze pas kunnen ze via de website aanvragen. Het aanbod is voor iedereen toegankelijk en een aanrader voor leerlingen die nog op zoek zijn naar een sportieve activiteit om samen met vrienden te doen. Ze kunnen kiezen uit een indrukwekkend aanbod van toffe activiteiten zoals hiphop, badminton, aerobics, fitness, spinning, tennis, muurklimmen, squash, enzovoort. Ben je niet bekend met SNS? Bekijk snel het filmpje — en gebruik het in de klas om de SNS-pas in de kijker zetten.

Sportclub

Hebben je leerlingen eerder interesse in een aansluiting bij een sportclub? Dan kan je hen ook begeleiden naar een club in hun buurt.

Vrijetijdsgebeuren

Zoeken je leerlingen andere zaken? Kijk dan zeker eens op de website van lokale vrijetijdsmonitor. Deze brengt het lokale en particuliere vrijetijdsgebeuren in kaart.

Nieuwe ervaringen op school

Het proeven van nieuwe ervaringen en activiteiten kan ook op school of mét de school gebeuren. Dit kan jongeren helpen om gemakkelijker de stap te zetten om in hun vrije tijd actief te blijven.

Laagdrempelige activiteiten

Laat de leerlingen tijdens de lesuren (lessen LO, sportdagen, activiteiten tijdens de pauzes,…) kennismaken met een gevarieerd aanbod aan laagdrempelige activiteiten.

Woensdagnamiddag

Ook woensdagnamiddag is ideaal om extra bewegingsmomenten aan te bieden. Zo is er het aanbod van MOEV op woensdagnamiddag, waarbij leerlingen de kans krijgen om andere leerlingen en scholen sportief te ontmoeten. Bij MOEV krijg je de keuze uit een waaier aan lokale of provinciale activiteiten. Er is een recreatief en een competitief aanbod.

Schoolinfrastructuur

Wil jij je leerlingen (en de ruimere buurt) de mogelijkheid geven om ook buiten de schooluren gebruik te maken van de schoolinfrastructuur (speelplaats, sportzalen en andere infrastructuur)? Kijk dan zeker even op de website van Netwerk Lokaal Sportbeleid vooraleer je dit idee aanbrengt bij collega’s en directie. Deze leidraad geeft meer inzicht in de meerwaarde van het structureel openstellen van schoolsportinfrastructuren, aangevuld met handige tips om aan de slag te gaan.

Wat als

je je liet (ver)leiden door SWEEP?

Laat je leiden door SWEEP — en ga alleen of met je collega’s de uitdaging aan. Onze SWEEP-BOXEN nemen je mee in ons verhaal en helpen je je doel te bereiken.

De BOXWat als… jouw leerlingen zich voor én na de lessen zouden uitleven?’ daagt je uit om met je leerlingen op zoek te gaan naar activiteiten die ze alleen of met vrienden in hun vrije tijd kunnen doen. Het gadget zorgt voor een verrassingseffect.

Maar… zelf creatief zijn mag. Nee, moét! Want onze actieboxen bevatten geen kant-en-klare materialen. Ze geven leerkrachten enkel inspiratie om hun gekozen thema zelf verder uit te werken en aan de slag te gaan met de informatie op onze website.

Vraag hier je gratis BOX aan!

Wees er snel bij. Er zijn slechts een beperkt aantal boxen per thema beschikbaar.

En wij zitten bij SWEEP nooit stil. Klaar om binnenkort iets helemaal nieuw te ontdekken? Hou dan zeker deze pagina in de gaten!

Hoe je van SWEEP een echt succes kan maken?

Lees het hier!